FISCALITEIT

De meeste ondernemingen zijn onderworpen aan verschillende vormen van fiscaliteit: taksen, belastingen op de opbrengsten van (handels)activiteiten (winsten of baten) of ook indirecte belastingen zoals de BTW en accijnzen. Het woord `indirect` betekent dat de belastingbetaler niet bij de fiscus bekend is, in tegenstelling tot de directe belastingen.

Vennootschappen, verenigingen, organen en instellingen zijn onderworpen aan de vennootschapsbelasting als zij over rechtspersoonlijkheid bezitten, hun maatschappelijk zetel (of voornaamste vestiging), de zetel van bestuur in België hebben en zich toeleggen op een winstgevende uitbating of winstgevende handelingen.

De vennootschappen die onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting moeten één keer per jaar een aangifte indienen. Het stelsel van de vennootschapsbelasting vertrekt van het principe dat alle inkomsten van de onderneming in aanmerking worden genomen. Het basistarief in de vennootschapsbelasting is heel lang  33,99 % geweest, maar is nu 25%

In bepaalde gevallen is er een verlaagd tarief van 20% voor de eerste 100.000 euro:

  • De onderneming moet aan minstens een van zijn natuurlijk persoon bestuurders een bezoldiging toekennen ten laste van het resultaat van het belastbare tijdperk van minimaal 45.000 euro of de helft van het belastbare resultaat voor uitkering indien de bezoldiging lager is dan 45.000 euro.
    Er is een uitzondering op deze regel voor startende ondernemers (eerste 4 boekjaren), maar indien de nieuwe vennootschap een voortzetting is van een bestaande eenmanszaak, geldt als referentiedatum de eerste inschrijving in de KBO door de natuurlijke persoon!
  • De onderneming moet voldoen aan de kenmerken van een kleine vennootschap.
  • De vennootschappen moeten ook voorafbetalingen uitvoeren, op straffe van een belastingverhoging (bij opstart vrijstelling van 3 boekjaren).
Onderneming onder eigen naam, zonder de eigenschappen van de ondernemingen hierboven opgesomd,  worden onderworpen aan de personenbelasting. De belastbare winsten en baten van deze onderneming wordt ongeveer op dezelfde manier vastgelegd als bij een eenmanszaak. In het geval van personenbelasting kan het belastingtarief oplopen tot 50 %, terwijl de aanslagvoet van vennootschappen oploopt tot maximum 25 %. Bij grote winsten is het vaak interessanter om de vorm van een vennootschap aan te nemen.

De voor- en nadelen van een vennootschap tov éénmanszaak in de personenbelasting zijn ruim gekend en niet alleen geïnspireerd door een fiscaal uitgangspunt. Men kan wel zeggen dat de overstap sneller rendabel is door de nieuwe wetgeving. Een individuele weldoordachte overweging is steeds noodzakelijk.

BOEKHOUDING

Boekhouder De Pauw helpt u met al uw boekhoudkundige verplichtingen en dit van begin tot einde.

FISCALITEIT

BTW aangiften, personen- en vennootschapsbelasting en het opstellen van jaarrekeningen.

DIVERS

Boekhouder De Pauw biedt een beginnende ondernemer een volledige starters service aan.

CONTACTEER MIJ

Boekhouder De Pauw
Lenaart De Landrelaan 76
2660 Hoboken
+32 474 74 55 93

boekhouder.depauw@telenet.be

BE0733 710 077
BE62 9794 3158 7761

Lidnr. ITAA nr. 50.539.222

Boekhouder De Pauw  |  Lenaart de Landrelaan 76 – 2660 Hoboken  |  +32 474 74 55 93  |  boekhouder.depauw@telenet.be